Evde damıtım, damıtıcı tipleri, malzeme bilgisi.
Evde damıtma yapmak için öncelikle bir damıtıcıya sahip olmalısınız, tabi ki buda gidip bir yerlerden sahip olunacak bir şey değil,Öncelikle ne kadar alkole ihtiyacınız var ve ne tür bir alkollü içecek üretmek istiyorsunuz? Eğer amacınız votka gibi çok saf veya 90 derece üstü alkol üretme ise çok sofistike geri akışlı (reflux) sistemlere veya fraksiyon kolonlu bir sistem. Fermentin karakteristik aromasını da içeren brendi, viski veya rakı gibi bir içecek elde etmek istiyorsanız kazan tipi (pot tipi) bir damıtıcıya ihtiyacınız var demektir.
Kazan Tipi Damıtıcılar (Pot Still):
Kazan tipi veya pot tipi damıtıcılar sadece kaynama kazanı, duruma göre
basit bir yoğunlaşma kubbesi ve basit bir kondensör sisteminden oluşur.
Geleneksel imbik tam anlamı ile bir kazan tipi damıtıcıdır, arapçadan
bizim dilimize geçtiği gibi diğer batı dillerinede alembic diye
geçmiştir. belki bin yıldır kullanılan karakteristik biçimlerde
karşımıza çıkar.
Daha öncede belirttiğim gibi imbik tipi damıtıcılar en temel alkol
damıtma aracıdır ve bugün hala rakı, viski ve brendi tipi içkilerin
üretiminde temel alınan sistemdir.
Birçok ev üreticisi üstteki resimde görülen tipteki el emeği göz nuru
bakır işçiliği olan bir ekipmanı temininde sıkıntı yaşayacağı için
kendi imkanları ve eldeki malzemelerle çözümler bulmaktadır.
Kazan yerine kapağı sıkıca kapatılabilen bir tencere veya düdüklü
tencere, yoğunlaştırma için alkol buharının yol alabileceği bakır boru,
yine bakır borudan oluşan spiral şekilli kondensörün soğuk su dolu
plastik kovası gibi.
Resimlerde de görüldüğü gibi aslında burada temel olarak hiçbir farklılık bulunmamakta.
Kazan tipi damıtıcı (Pot still)'nın avantaj ve dezevantajları:
Öncelikle avantajlarını sıralarsak:
* Yapımı kolay, maliyeti düşüktür. Gerekli bir kaç metre bakır boru
ve tencereye bağlantı ekipmanı 40-50 liralık bir harcama ile temin
edilebilir.
** İşlem daha kısa sürer, yönetimi kolaydır.
*** işlem daha kısa sürdüğü için enerji ve soğutma suyundan tasarruf ettirir.
**** Eğer fermentteki aromanın ürününüze geçmesini istiyorsanız,
özellkle rakı gibi bir ürün elde etmek amacındaysanız tercih etmeniz
gereken bir yöntemdir veya en azından işlemin bir yerinde bu tür bir
kazan tipi damıtıcı kullanmanız gerekir..
Dezevantajları:
* Kazan tipi damıtıcının en büyük dezevantahı iyi bir ayrımsal damıtma
yapamamasıdır. Uçucu fermentasyon ürünleri sadece alkolden
oluşmamaktadır, mayadan, fermente edilen maddeden gelen istenmeyen
kokularda ürüne geçebilir.
** Yine ayrımsal damıtma yeteneği düşük olduğu için yüksek alkol
oranlarına ulaşılamayabilir, genellikle ilk distilat %55-65 arasında
oluşur, eğer amacınız daha yüksek ve kokusuz bir alkol ise 2. ve hatta
3. distilasyona gitmeniz gerekir
Her ne kadar kazan tipi damıtıcının işletimi daha kolay desek de rakı
gibi bir ürünü elde etmek oldukça deneyim isteyen bir konu. Şahsen ben
rakı işine pek bulaşmadım.
Özellikle internette pot still diye aratırsanız endüstriyel boyutta
olanlarından, ev tipi küçük kendin yap projelerine kadar yüzlerce bilgi
ve resime ulaşabilirsiniz.
Ayrıştırıcı Kolon Damıtıcı (Fractioning Still)
Ayrıştırıcı kolon tipi damıtıcılarda (yazının burasından sonra sadece
kolon tipi diye bahsedilecektir) temel farklılık kaynama kazanından
sonra genellikle 2 veya 1.5 inç uzunluğunda borudan yapılmış bir
damıtıcı kolondan oluşur.
damıtıcı kolonun içi mesh denen bakır veya paslanmaz çelikten bulaşık
teli benzeri tel hasır veya rashring halkaları denen seramik halkalar
bulunur.
Bu kolon tipi damıtıcının genel prensipi kazan içinde yükselen alkol
buharının su buharından veya diğer uçucu gazlardan daha çabuk kolonun
üstüne ulaşılabilmesi prensibine dayanır.
Su buharı ve diğer uçucu gazlar kolon içindeki malzemeye çarparak
yoğunlaşır ve en üste kolay ulaşamazlar. bu tip damıtıcılarla alkol
oranı %80 hatta %90 sonuç alınabilir.
Kolonun uzunluğu arttıkça elde edilen distilatın alkol oranı ve kaliteside artar, gereğinden kısa bir kolon kullanmak veya içine yeterli dolgu maddesi konulmaması Kazan tipi bir damıtıcı sonucundan farklı ürün alamamanıza sebep olur. Bazı hobiciler kolonu eklemli yaparak gerekli durumlarda kolonu daha kısa kullanarak istedikleri zaman kazan tipi bir kullanım içinde ekipmanı ayarlayabilirler.
Avatajları:
* daha saf alkol %80 civarı.
** Daha az istenmeyen koku.
*** Kolay kullanım
Dezevantajları:
* Daha saf alkol elde etmek için kolon uzunluğunun çok artırılması gerekliliği.
Geri Akışlı damıtıcılar (Reflux still)
Geri akışlı damıtıcılar ev damıtımında kullanılan en sofistike
damıtıcılardır. Distilatın kalitesinde endüstriyel damıtıcıların ötesine
bile geçilebilir. Nerdeyse atmosfer basıncı şartların elde edilecek en
saf alkol olan %95.6 oranına ulaşabilirler. Bundan sonra blog özellikle
reflux sistem üzerine olacağı için bu tip damıtıcıyı ayrı bir başlık
altında tartışacağız.
Hepinize alkol ve üretimi konusunda bol araştırmalı günler.
>>>>>>>>>> ALKOL SAĞLIĞA ZARARLIDIR<<<<<<<<<
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder