Damıtma Ekipmanlarında Neden Bakır Kullanılır?


Elbetteki sadece bakır kullanılmaz, paslanmaz çelik de oldukça iyi bir materyaldir, ama bakırın alkol distilasyonunda ayrıca avantajları bulunmaktadır.

Özellikle yüksek proteinli ve besin oranı yüksek mayşelerle yapılan fermentasyon işlemlerinde yüksek miktarda kükürtlü bileşikler, kükürt dioksit ve merkaptanlar oluşur. Kükürt bileşikleri çürük yumurta kokusu olarak tabir ettiğimiz kötü bir koku oluşturur, bu bileşiklerin damıtma sonrası çok az miktarda bile distilata ulaşması alkolün tadını oldukça bozar.

Bakır ekipman ve kolon damıtıcılarda kullanılan bakır dolgu maddesi bu bileşiklerle tepkimeye girer ve bakır yüzey üzerinde mavi - yeşil renkli bakır sülfat oluşturarak bu kükürtlü bileşikleri sabitler.

bazı ticari üreticiler gerek sağlamlığı, gerekse temizlenme özellikleri yüzünden paslanmaz çelik malzeme kullansa da bu tip distilasyon cihazlarının içinde yine bakırım bu özgün özelliğinden faydalanmak için bakır dolgu malzemesi kullanırlar.

Damıtma ekipmanının bu özelliğini sürdürebilmesi için periyodik olarak iç yüzeyinin bu tabakadan temizlenmesi veya bakır dolgu maddesinin temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekir.

Aynı zamanda bakır işlenme kolaylığı, kolayca lehimlenebilmesi gibi özellikleri yüzünden de özellikle kendi ekipmanlarını yapan hobiciler için eşsiz bir malzemedir.



Peki bakır zehirli değil mi?

Evet bakır asit ortamlarda bakırlı toksik bileşikler meydana getirir ve bu yüzden eskiden gıda ile temas eden bakır kapların iç yüzü kalaylanırdı. Fakat bunun aksine alkol buharı ve içeriği bakır ekipman üzerinde bu tür bileşikler oluşturmaz. İstisnai bir durum haricinde. Özellikle distilasyon öncesinde mayşenin ph'ını yükseltici maddeler katarak mayşenin asiditesini düşürmek mayşenin içinden amonyum tuzları şeklinde bulunan amonyağın serbest hale gelmesini ve bu amonyağın damıtma ekipmanı içinde azotlu bakır bileşiklerinin oluşmasına sebep olur. Bu durumda elde edilen alkol uçuk mavimsi bir renk alabilir. olağan şartlar içinde fermentasyonu tamamlanmış bir mayşenin nötr ph dan daha yüksek bir ph da olması imkansızdır. Mayşeye soda gibi maddeler katarak asidik fusel yağların nötralize etmek için bu uygulama tamamen gereksiz ve yapılmaması gereken bir uygulamadır.
Bakır konusundan daha önemli konu aslında bakır lehimlemesinde kullanılmaması gereken kurşunlu lehim ve kaynak malzemesidir. Bu da yrı bir postun konusu.
İyi damıtımlar.


>>>>>>>>>>>ALKOL SAĞLIĞA ZARARLIDIR<<<<<<<<<<<<<

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder