Reflux still kendi başına anlatılması gereken oldukça sofistike bir cihaz. Daha önce de bahsettiğim gibi nerdeyse %95 alkol almanız söz konusu ki normal damıtma şartlarında su alkol karışımından alınacak maksimum alkol oranı teorik ve pratikte %95,6.
Reflux damıtıcı temel olarak şu parçalardan oluşur, sıra ile değinelim:
Temel olarak diğer tüm damıtma düzenekleri ile ortak ekipman budur. Evde damıtma amacı ile 20 ile 50 litre arasında bir kazan yeterli.
Reflux damıtıcının en önemli prensibi alkol buharının bir boru içinde dolgu maddelerinin içinden geçerken buharlaşma hızını düşürmek ve çok daha iyi bir ayrımsal damıtma sağlamaktır.
Reflux damıtıcı temel olarak şu parçalardan oluşur, sıra ile değinelim:
1. Kazan:
Temel olarak diğer tüm damıtma düzenekleri ile ortak ekipman budur. Evde damıtma amacı ile 20 ile 50 litre arasında bir kazan yeterli.
Kazan için tavsiye ettiğim materyal paslanmaz çelik, Bu iş için piyasadaki yemekhane tipi büyük yemek taşıma kapları kullanılabileceği gibi, Paslanmaz çelik bira fıçıları da kullanılabilir.
Bu konuda kazanın tipinden çok bu kazanı nasıl ısıtacağınız çok daha önemli bir konu. Çünkü 30 litre sumayı 80 dereceye çıkarmak azımsanmayacak güçte bir enerji gerektiriyor. Bu konuda iki seçeneğimiz var ya LPG ile çalışan yemekhane tipi bir gaz ocağı ya da elektrik.
LPG'li sistem oldukça yer kaplayan ve alkolle çalışılan bir ortamda direk alevle çalışmanın tehlikelerinden dolayı pek tavsiye etmeyeceğim bir çözüm, Ama havadar ve ev içi olmayan bir ortamda hem ısıtma gücü ve hızı bakımından, hemde pratik olarak alevi vanası ile kontrol yapabileceğinizden iyi bir çözüm olabilir. elektriğine göre kullanım maliyetini hiç hesaplamadım ama elektrikle aralarında kayda değer bir fark olduğunu sanmıyorum.
İkinci seçenek elektrikle ısıtmayı kullanmanız, kazanınız biraz modifikasyona ihtiyaç duymakta. Bu iş için kazanın alt kısımdan uygun bir şekilde delinmesi ve piyasada kafalı rezistans denen resiztansı monte etmeniz gerekiyor. Şu yerli firmanın ürünleri gibi mesela http://www.isiturkrezistans.com/kafali_isiticilar.php tabi burada uygun bir dişi nipelin kazana uygun yükseklikte kaynaklaması lazım.
Rezitans seçiminde 3 elementli rezistansları tavsiye ederim, bu 3 elementli rezistanslarda her element birbirinden bağımsız çalışabilir mesela 4500 wattlik bir 3 elemtli kazan 3 ayrı birbirinden bağımsız rezistans devresinden oluşur ve ihtiyacınıza göre bu rezistanslardan bazılarını devreye sokup çıkarabilecek olmanız.
Watt olarak 30 litrelik kazan için 3500-4500 watt 50 litrelik kazan için ise 4500-6000 wattlık seçmenizi tavsiye ederim ama burada seçiminizi yaparken en önemli evinizin elektrik tesisatının bu güçleri kaldırıp kaldıramayacağını bilmeniz lazım. özellikle eski evlerde tesisatların 1500 watt üzerini kaldıramayacağınızı bilmeniz lazım ben 5000 watlık sistemimde ani su ısıtıcı şofbenimin tesisatından elektrik çektim çünkü bu su ısıtıcının hattının 6000-7000 watt'ı kaldırabildiğini biliyorum.
Elktrikli kurulumda bir diğer zorlukta daıtma esnasında gücünüzü 500-700 watt'a kadar düşürmenizin gerekebileceği. Bu tür elektrik güç kontrol ekipmanlarına belki ilerde daha detaylı değinirim çünkü biraz detaylı bir konu, şimdilik burada bu konuya pek girmek istemiyorum.
2. Damıtma Kolonu:
Damıtma kolonu basitçe en az 1 metre boyunda içi paslanmaz kimyasal tepkimeye girmeyen dolgu malzemesi ile dolu evde damıtma işleri için çapı 1,5-2,5 inç çapında bakır veya paslanmaz çelik borudur.
Damıtma kolonunun uzunluğu alkolünüzün kalitesini doğrudan etkiler, Ne kadar uzunsa alkolün saflığı o kadar yüksek ve kokusuz olacaktır ama unutulmaması gereken şey çapın ve borunun artması damıtma sürenizi oldukça uzatacağı. Bu yüzden 2 inc çap boru ile 1-1.5 metre bir uzunluk en ideal ölçüler. Tabi bu kolonun sızdırmaz bir bağlantı aparatı ile kazanınıza bağlanması var ama o da ayrı bir tartışma konusu.
Dolgu malzemesi için bir kaç seçenek var birincisi bakır mesh denen rulo yapılmış bir: bakır kafes teli, 2: paslanmaz bulaşık teli veya 3: endüstriyel damıtmada kullanılan raşhring halkaları denen seramik dolgu malzemesi. Öncelikle rashring seramiklerini bulmanız zor ve ev damıtımında çok da iyi sonuç vermeyen, çok büyük distilasyon cihazlarında kullanılan endüstriyel malzeme.
Bakır mesh ise bulması biraz zor olsa da temin edilebilir bir malzeme, uzun kullanımlar sonrası temizlenmesi biraz zor bir malzeme ama alkol kalitesinde olumlu özellikleri olduğu için yurtdışında oldukça tercih edilen bir malzeme. bakır ve alkol olayına daha önce şurada değinmiştim http://evdedamitim.blogspot.com.tr/2014/11/damtma-ekipmanlarnda-neden-bakr-kullanlr.html
Paslanmaz çelik tel daha doğrusu paslanmaz bulaşık teli bence en iyi çözüm, hem görece olarak ucuz ve sağlam bir malzeme ama kullanmadan ve satın almadan önce bazı şeylere dikkat etmeniz gerekiyor. Öncelikle piyasada satılan bu tellerin çoğu gerçekten paslanmaz değil. Hatta aynı markanın çeşitli zamanlarda piyasaya sürdüğü ürünlerde problemler çıkabiliyor ve bu kalitesiz malzemeyi kullanınca çok çabuk küflenip moral bozucu bir pislik oluşturabiliyor. Piyasada satılan kaliteli markaları kullanabilirsiniz Parex veya Scotch Brite'ın bulaşık telleri gerçekten çok kaliteli. ama yinede bu konuda şüpheniz varsa çok basit bir deneyle doğru malzemeyi tespit edebilirsiniz. Aldığınız bulaşık telini porçöz gibi bir kireç çözücünün içine atın, malzemenin kalitesine göre belki saniyeler içinde belki birkaç on dakika sonra bulaşık teli kireç çözücünün içindeki nitrik asitle tepkimeye girecek ( aman dikkat bazen reaksiyon çok hızlı olup ortaya çok ısı çıkabiliyor). Kaliteli malzemeler ayni yukarıda söylediğim markaların ürünleri bırakın dakikaları, günler geçse nitrik asitle tepkimeye girmezler. Evet doğru malzemeyi bulduk.
Bu kadar malzeme bilgisi verdikten sonra peki bu dolgulu kolon ne işi yarıyor onu da anlatayım. Bu dolguların en büyük fonksiyonu kazandan gelen alkol ve diğer uçucu madde buharlarının kolon içinde hızla yükselmesini engellemektir. Bunu yüzey alanın genişliği ile yapar ve üzerinde bir kısım buharın yoğunlaşarak yeniden geri akmasına sebep olur -ki bu da reflux etkisidir. Yani su buharı daha erken bu alanda yoğunlaşır kazana doğru geri akar ve alkol buharı daha hızlı bu malzemenin içinden geçer ve damıtmanın ayrımsal gücünü muazzam şekilde artar.
1. Bölümde şimdilik kazan ve damıtma kolonundan bahsettik, Blog işlerinde oldukça yavaşım. Kafanıza takılan sorular için mesajlarınızı ve yorumlarınızı bekliyorum. Belki yorumlar ve katılımınız blog'la ilgilenmem için beni daha çok motive edebilir :) Bu yazının ikinci bölümünde sistemin esas kalbi refluk yoğunlaşma katından ve son yoğunlaşma bölümlerinde bahsedeceğiz.
Görüşmek üzere.
1. Bölümde şimdilik kazan ve damıtma kolonundan bahsettik, Blog işlerinde oldukça yavaşım. Kafanıza takılan sorular için mesajlarınızı ve yorumlarınızı bekliyorum. Belki yorumlar ve katılımınız blog'la ilgilenmem için beni daha çok motive edebilir :) Bu yazının ikinci bölümünde sistemin esas kalbi refluk yoğunlaşma katından ve son yoğunlaşma bölümlerinde bahsedeceğiz.
Görüşmek üzere.
elektrik güç kontrolü hakkında bilgi verebilirmisinz?
YanıtlaSil2. bölümü bekliyoruz. Ama hala gelmedi.
YanıtlaSilsızdı kaldı heral...
YanıtlaSilİkinci bolum lutfen
YanıtlaSilişin mantığı super net açıklanmış
YanıtlaSilyazının devamı nerde
YanıtlaSilGayet aydınlatıcı bir bilgi paylaşımı. Teşekkürler. 2.bölümüde sabırsızlıkla bekliyoruz.
YanıtlaSilNe oldu kardeş hastamısın sağmısın. İyiysen gerisini bekliyoruz. Çok güzel anlatmıştın.
YanıtlaSilNe oldu kardeş hastamısın sağmısın. İyiysen gerisini bekliyoruz. Çok güzel anlatmıştın.
YanıtlaSilharika anlatımınız için teşekürler
YanıtlaSil2 bölüm bayım?
YanıtlaSilAnlatımlar çok güzel elinize sağlık güncellemelerinizi beklerk
YanıtlaSilÇok güzel bir yazı/anlatım olmuş, teşekkürler. Devamını da sabırsızlıkla bekliyoruz..
YanıtlaSil